Animalul a fost conservat în stare perfectă, fiind vizibile atât trăsăturile faciale, cât şi labele acestuia. Coform Science Alert, descoperirea a stârnit discuţii cu privire la clonarea acestor pisici sălbatice dispărute în urmă cu mult tmp.
Rămăşiţele au fost descoperite în malul râului Tirekhtykh din Iacuţia de către localnicul Boris Berezhnov. Cauza morţii leului nu este clară, dar a avut vârsta de două luni şi a murit în urmă cu aproximativ 50.000 de ani, anterior sfârşitului ultimei Ere Glaciare.
”Este un exemplar perfect conservat al unui pui de leu, toate membrele sale sunt intacte. Pe piele nu există urme ale rănilor ce i-ar fi putut provoca moartea,” a declarat paleontologul Albert Protopopov, din cadrul Sakha Republic Academy of Sciences.
Leul are doar 45 de centimetri lungime şi cântăreşte aproximativ 4 kilograme. Modul în care a fost conservat se datorează permafrostului. Deoarece puiul era suficient de dezvoltat pentru a avea dinţi, specialiştii au putut determina mult mai uşor vârsta animalului. Aminoacizii din dentină pot fi analizaţi pentru determinare precisă a perioadei în care s-a născut şi a murit animalul.
În cadrul unei descoperiri anterioare, din 2015, a doi pui de leu conservaţi din aceeaşi perioadă, cercetătorii şi-au exprimat interesul cu privire la demararea unui proiect de clonarea a leului prin intermediul mostrelor prelevate de la pui. Iar descoperirea recentă a readus în discuţie această posibilitate.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: